Luciaboller

Maries Jul 9 Hi res

 

foto: Jakob Helbig

En svensk juletradition

Luciaboller eller ”lussekatter”, som svenskerne kalder dem, er urgamle svenske julebrød – de er uløseligt forbundet med julen for alle svenskere. De spiser dem på Luciadagen (13. december) og juleaftens morgen. Luciaboller fremstilles af en fed gærdej, som i den traditionelle opskrift er krydret med safran. Rosiner indgår i dejen eller bruges som pynt. Ud over safran i dejen er det specielle ved Luciabollerne selve udformningen. Man triller dejen til fingertykke pølser, der formes til S’er. Herefter laver man forskellige figurer ved at sætte 2, 3 eller flere S’er sammen. Figurerne minder om de mønstre, vi kender fra vikingetidens udsmykninger.

Oprindeligt stammer ideen om lussekatter faktisk fra Tyskland, hvor de blev kaldt djævlekatte. Det siges, at man formede lussekatterne til solkors (formet af 2 S’er) og tilsatte det solgule safran for at lokke solen tilbage og skræmme den lyssky Lucifer væk.

Se med i TV2-Frihuset  i aften kl. 20.30 når jeg bager sammen med Thomas Uhrskov i Danmarks mest julepyntede studie.

Luciaboller

Ingredienser

  • Tid: 25 minutter
  • Bagetid: 10 minutter
  • Antal: Ca. 25 styk*
  • 50 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 knivspids gurkemeje og/eller 1 g safran
  • 1½ dl sukker
  • 200 g smør
  • 6 dl mælk
  • ca. 1 kg hvedemel
  • rosiner til pynt
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  1. Smuldr gæren i en bageskål. Tilsæt salt, gurkemeje og/eller safran samt sukker.
  2. Smelt smørret i en gryde ved svag varme, og tilsæt mælken. Når blandingen er fingervarm, hældes den over gæren. Rør gæren ud i mælkeblandingen.
  3. Rør melet i lidt ad gangen. Ælt dejen godt, til den er glat og smidig. Lad dejen hæven tildækket et lunt sted i 30 minutter.
  4. Del dejen i mindre stykker, som rulles til fingertykke pølser og formes som bogstavet S. Pynt med en rosin i hver ende af S’et. Læg S’erne oven på hinanden 2 og 2, så de danner et kryds.
  5. Lad luciabollerne hæve i 30 minutter på en plade beklædt med bagepapir.
  6. Tænd ovnen på 225°, og lad den blive varm.
  7. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ca. 10 minutter, til de er gyldne. Afkøles på en bagerist.
  8. Tips: Gurkemeje giver luciabollerne en flot gul farve, men smager ikke af noget. Safran farver knap så meget, men giver til gengæld en karakteristisk smag.
  9. *) Dejen kan også bruges til et julebrød. Ælt 100 g rosiner i dejen. Form dejen til et brød eller kommer det i en brødform. Pensl brødet med æg og drys med perlesukker. Bag brødet i en 180° forvarmet ovn i ca. 25-30 minutter til det er gyldent . Afkøles på en bagerist.
 

 

Følg den søde svenske tradition, og byd på friskbagte luciaboller den 13. december. Form dem som de klassiske ”lussekatter” (to S’er lagt oven på hinanden som et kryds), eller lad fantasien få frit spil, og lav forskellige små figurer af dejen.

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.