Varmen og solen er på vej – det betyder lige om lidt solmodne jordbær og svalende kold kærnemælkskoldskål. En ægte dansk sommer klassiker som vækker minder om glad barndom i mit mad univers. . Det smager så skønt og dejligt. Jeg er nogen gange for doven til at bage og flække mange små kammerjunker så her det kæmpe kammerjunker – så kun én til hver i koldskålen og jeg kan anbefale at smuldre den over…😉🤗😋🍓
Koldskål med jordbær
Ingredienser
- 4 personer
- 5 dl kærnemælk
- 5 dl ymer
- 100 gr florsukker
- 1 vaniljestang
- 1 økologisk citron
- 5-600 gr jordbær
- Servering:
- Kammerjunker
- Jordbær
- 40 stk.
- 150 g smør
- 275 g mel
- 2 tsk. bagepulver
- 1 tsk. kardemomme
- 1 usprøjtet citron
- 75 g sukker
- 1 æg
- 1 dl mælk
Sådan gør du
- Hæld kærnemælk og ymer i en blender. Tilsæt florsukker.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Riv skallen fint af citronen. Kom vaniljekorn og citronskal i blenderen. Rengør og fjern det grønne fra jordbærrene. Skær dem i grove stykker. Kom jordbær i blenderen. Blend til det hele til en fin lyserød koldskål. Opbevar koldskålen på køl indtil den skal serveres. Server friske jordbær og kammerjunker til den færdige koldskål.
- TIP: Koldskålen kan holde sig i 2-3 dage på køl.
- Tænd ovnen på 180 g. Skær smør i mindre tern og kom det i en skål. Tilsæt mel, bagepulver, kardemomme og sukker. Skyl citronen og riv skallen fint. Hæld mælk og citronskal i skålen.
- Ælt dejen sammen med hænderne til en ensartet dej.
- Del dejen i to lige store stykker. Rul dejen til en pølse og skær dejen i stykker på ca. 4 cm og rul dem til kugler. Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt kuglerne på pladen og giv dem et let tryk. Bag kagerne i 12-15 minutter.
- Tag kagerne ud og lad dem afkøle let. Flæk nu kagerne i halve og læg dem tilbage på pladen.
- Skru ovnvarmen ned til 120 gr. Rist kammerjunkerne i 8 minutter til de bliver sprøde.
- Afkøl kammerjunkerne på en bagerist til de er helt kolde før de opbevares i en tætsluttende dåse.
Copyright: Marie Melchior 2017 - mariemelchior.dk