fbpx

Juleand med det hele….

Her kommer julemiddagen med and trin for trin….
Juleaften er dejlig, men det kan være stressende at skulle stå for årets julemiddag. Derfor får du her en opskrift på julemiddagen samt en tidsplan, så du kan være sikker på, at alt er klar til tiden juleaften.

Dejlig og frydefuld jul til alle derude🤗🎄❤️

2 dage før:

Lav rødkålen, og opbevar den koldt. Lun rødkålen under omrøring i en gryde på dagen med lidt vand i bunden af gryden.

Dagen før:

Lav saucen til anden.

Kog og pil kartofler, og gem dem i køleskabet.

På dagen:

Tilbered salaten om eftermiddagen

Steg and om eftermiddagen.

Brun kartoflerne 30 min., før man skal til bords.

Opvarm saucen 15 min., før den skal serveres.

Opvarm rødkålen 30 min. før servering.

Juleand med det hele

Ingredienser

  • Juleand med rosmarin, æbler og svesker
  • (6 personer)
  • 1 and (ca. 2½ -3 kg)
  • groft salt
  • 3 cox orange-æbler
  • 3-4 kviste rosmarin
  • 200 g svesker uden sten
  • 2 dl vand
  • Brunede kartofler
  • (6 personer)
  • 1½ kg små kartofler
  • 6 spsk. sukker
  • 20 g smør
  • Sauce til anden
  • (ca. 5 dl)
  • 100 g pastinak
  • 1 skalotteløg
  • 1 stort belle de boskoop-æble
  • kråse, hjerte og lever fra anden
  • 25 g smør
  • 2 kviste rosmarin
  • 4 spsk. æbleeddike
  • 2 dl portvin
  • 6 dl andefond
  • 2 spsk. majsstivelse
  • 4 spsk. vand
  • salt og peber
  • 2-3 dråber kulør
  • Skræl pastinak, pil løg og skyl æbler, og skær dem i grove stykker. Brun indmaden i smør i en gryde i 4-5 min. sammen med rosmarin og æbleeddike.
  • Tilsæt pastinak, løg og æbler, og steg det hele i 5-6 min. Hæld portvin ved, og kog ind til ca. halvdelen. Hæld andefond i gryden, og lad saucen simre i 30 min.
  • Si saucen, og lad den koge yderligere ind i 6-8 min. Rør majsstivelse og vand sammen, og hæld det i saucen i en tynd stråle, mens du rører. Jævn saucen mens den simrekoger, og smag til med salt og peber.
  • Farven kan godt være lidt rødlig, og trænge til lidt kulør, så rør 2-3 dråber i saucen for at få en smuk brun farve.
  • Rødkål
  • (6 personer)
  • 500 g frisk rødkål
  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. brun farin
  • 100 g optøede tranebær
  • 3 spsk. balsamicoeddike
  • 4 spsk. solbærmarmelade
  • salt og friskkværnet peber
  • Julesalat med syltede rødbeder
  • 3 stk. julesalat
  • 300 g grønkål
  • 4 pigeonæbler
  • 200 g syltede rødbeder
  • 100 g valnødder
  • Dressing:
  • 2 appelsiner
  • 6 spsk. valnøddeolie
  • salt og peber

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 160 gr. Fjern overflødigt fedt ved gumpen på anden. Tag indmaden ud af anden og gem den til saucen. Gnid anden med salt indvendigt og udvendigt.
  2. Skyl æblerne, og skær dem i tern med skræl på. Skyl og hak rosmarinen. Bland æbletern med rosmarin og svesker i en skål. Stop anden med fyldet.
  3. Læg anden med ryggen opad på en rist over en bradepande. Sæt anden midt i ovnen, og steg den i 50 min.
  4. Vend herefter anden, så brystet vender opad. Hæld andefedtet fra bradepanden over i en skål.
  5. Dryp andefedt ud over anden. Hæld 2 dl vand i bradepanden.
  6. Steg anden færdig i 70-80 min. Efterbrun anden evt. ved 225 gr. Pensl den med andefedt, og brun den i 5-6 min. Hold øje med, at den ikke bliver brændt.
  7. Tip:
  8. Si andefedtet, og gem det til julefrokosten. Sæt det på køl, så det stivner. Fedtet egner sig også godt til at stege kartofler eller rodfrugter i.
  9. Indmaden giver en god smag og intens smag til saucen
  10. Kog kartoflerne med skræl i letsaltet vand i 12-15 min. Prik i dem for at tjekke, at de er møre. Hæld vandet fra, og lad dem afkøle.
  11. Pil kartoflerne. Hæld sukkeret på en kold pande, og smelt det ved middel varme, til det er lysebrunt. Tilsæt smørret.
  12. Stænk kartoflerne med lidt koldt vand, og kom dem på panden. Vend dem rundt, til de er brune over det hele.
  13. Snit rødkålen fint.
  14. Opvarm olien i en gryde, og vend kålen godt rundt i den varme olie. Når kålen er faldet lidt sammen, tilsættes brun farin, tranebær, balsamico og solbærmarmelade. Rør rundt, til det hele er jævnt fordelt.
  15. Læg låg på gryden, og lad rødkålen simre ved svag varme i 50 min.
  16. Smag til med salt, peber og evt. mere solbærmarmelade.
  17. Snit julesalat og grønkål helt fint, og kom det i en skål.
  18. Tag rødbedeskiverne op af lagen, og dup dem tørre på køkkenrulle. Skær rødbederne i mindre stykker, og kom dem i salaten. Hak valnødderne groft. Skær æbler i skiver
  19. Pres saften fra appelsinerne, og rør den sammen med valnøddeolie. Krydr med salt og peber. Hæld dressingen over salaten.

 

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.